Oplossing

Probleem

Dagelijks wordt een groot aantal apparaten retour gezonden naar providers, leveranciers en fabrikanten. Denk bijvoorbeeld aan modems, die aan het einde van de abonnementsperiode worden teruggezet. Het grootste deel hiervan is defect of verouderd en zal niet meer worden gebruikt. De apparatuur wordt in dat geval direct weggegooid. Hierdoor belandt er jaarlijks een enorme hoeveelheid elektronische apparatuur op de afvalberg. Deze apparatuur bevat veel schadelijke grondstoffen die niet of slecht worden afgebroken en zorgt dus voor vervuiling. Bovendien zijn deze grondstoffen geschikt voor recycling.

Oplossing

SATO4 heeft met Smart Harvest een systeem ontwikkeld waarbij de apparatuur razendsnel wordt geanalyseerd en opgedeeld in recyclebare grondstoffen en herbruikbare componenten. De geavanceerde software bevat een uitgebreide database met gegevens van alle voorkomende elektronische apparatuur. Via een scan herkent de software de gebruikte componenten. Een operator demonteert binnen enkele minuten het apparaat – aan de hand van het automatisch gegenereerde demontageschema – en deelt deze op in herbruikbare- en recyclebare componenten. Er is geen technische kennis nodig.

Hoe werkt het

Aan het einde van een abonnementsperiode bij de provider wordt een modem teruggestuurd. Deze is verouderd, of defect. Wat gebeurt er vervolgens?


Schematische voorstelling proces